the purge

                          Ütopik, anarşik, gerilim ve korku öğelerini barındıran bir 2022 filmi : The Purge

Konusu itibariyle oldukça ilgimi çekmiş bir film: Yer Amerika, kurucular suç oranlarını azaltmak için yılda bir gün saat akşam yediden sabah yediye kadar toplam on iki saat serbest bir anarşi düzenlemesini yürürlüğe koyarlar. Böylelikle suç oranları bu gecede deşarj olacak insan kitleleri tarafından daha aza çekilebilecektir de öyle de olur- tabi böyle bir şeyin mümkün olmadığını filmi izlerken daha net görüyorsunuz ama filmde bunun sağlandığı iddia ediliyor ki ütopya dediğimiz şey de aynen böyle bir şey.
Konunun, tam da bu anarşi ortamında en büyük karı sağlayan bir alarm ve güvenlik şirketinin çalışanının evinde geçiyor olması oldukça manidar. Çünkü en güvenilir sisteme sahip olan bu şirket ve çalışanı evini son sistem güvenlik ekipmanıyla dizayn etmiştir. Ama yine görürüz ki eve ufak bir saldırı da güvenlik falan ara ki bulasınız.
Olaylar nasıl gelişir: Evin ufak oğlu acıdığı bir evsizi güvenlik sistemini devre dışı bırakarak eve almasıyla başlar. Onu kovalayan zengin züppeleri evsizi isterler. Geçen bu sürede farklı olaylar olur. En son eve getirilen iş aletleriyle evin güvenlik ekipmanları sökülür ve psikopat grup eve girip ortalığı dağıtmaya başlar. Yardıma komşular yetişir ama komşuların niyetiyse çok farklıdır. Final ise oldukça trajiktir aslında: Bütün bu karmaşaya sebep olan iyilik, kötülüğü eve çektiği gibi yine kötülüğü eliyle engeller.
Film genel itibariyle eleştirilecek bir çok şeye sahip: Senaryonun felsefesinde yetersizlik, olayların dar bir kadroda klasik kurtuluş ve klişe sembollerle seyretmesi, arada fazla göze batan mantık hataları… derken eksisi çok olmakla birlikte içerdiği enteresan konu itibariyle vaktiniz varsa izlenebilir.