an...

Hakkında çok yorum göremediğim ve şaşırdığım, başlarda biraz sıkılsam da sonlara doğru açılmaya başlayan tarzı itibariyle “sliding doors” filmini anımsatan oldukça gerçekçi bir film: An…(what if)

Orijinal adı “an…”. İngilizce çevirisi “what if” olan filmi 2012 yılında senaristi, baş rol oyuncusu ve aynı zamanda yönetmeni olan Christoforos Papakaliatis çekmiş.

Rastlantının böylesi adıyla bizde vizyona giren filmin romantikliğinden daha gerçekçi bir atmosfer var bu filmde. Kahramanımızın bir gece köpeğini dışarı çıkarıp çıkarmaması üzerinden yaşayacağı iki kaderi görüyoruz. Bu noktada da “Mr Nobody” filmini hatırlatmadan da geçmeyelim.
İlk başta gördüğümüz birinci hayatın daha renkli gösterildiği diğer hayatınsa daha renksiz bir çekimle sunulduğu ki sanki yönetmen bizimle aynı fikirdeymiş gibi iyi görünen üzerine bahsini koyuyor.

İki kahramandan birisi yalnızlığına gömülürken diğeri evlenip barklanıyor ve çoluk çocuğa karışıyor. İlk başta her şey iyi... Yunanistanı vuran ekonomik kriz ve normal aile tartışmaları içinde ilk kahramanımızda yavaş yavaş gri alana çekiliyor.
Diğer kahramansa sahip olamadığı bir yaşamı düşünerek, bir aile kurmuş olsaydı mutlu olacağını sanıyor.

Olayları uzun uzun anlatmayayım. Filmin büyüsü kaçmasın diye kısa kesiyorum.

Filmin sonundaysa renklerin değiştiğini görürüz yine.


Neyi seçersek seçelim bu gün ya da yarın insan onu yaşar. Eksik, gecikmiş, yarım ne derseniz deyin ama yaşamaya mahkumudur, der film.