the city of lost children



 Kayıp Çocuklar Kenti(1993); (Şarküteri(1991), Yaratık(1997), Amelie(2001), Kayıp nişanlı(2004) ve son olarak Micmacs(2009) filmlerinin de yönetmeni olan) Jean Pierre Jeunet'in şahane filmlerinden bir başkası olarak karşımıza çıkar.


 One isimli eski bir denizcinin masalsı bir diyar ve zamanda kaçırılan küçük kardeşi Denree'nin peşinden Milette adında ona aşık olan belalı bir kimsesiz kızla kardeşini kurtarma hikayesini anlatır film.

  Aslında hikayenin başına dönersek her şey çılgın bir bilim adamının, herkesten uzak bir denizin ortasında kurmuş olduğu platformda güzel bir eş ve zeki çocuklar yaratma fikriyle başlar.

  Ama işlemler istediği gibi gitmez, eşi çirkin bir cüce, bir oğlu uzun, zalim ve rüya göremeyen bir andavala dönerken, diğer altı çocuğu da yine cüce ve zeka olarak az gelişmiş olarak bilimadamının hayatında yerini alır. Uzun andaval çocuğu bilim adamına saldırdığı bir anda eşinin de yüzünden yaralanıp denize düşer ve su altında hafızasını yitirerek yaşamaya başlar. Hafızası geldiğinde ortalık dinamitlerle havai fişek gösterisine dönecektir.

   Korkunç ve andaval çocuk ise şehirdeki çocukları, görme yeteneği olmayan bir zümreye -tepegöz- görebilme yeteneği sağlayan bir düzenek sağlayarak çocukları kaçırtmakta ve çocukların rüyalarıyla rüya görebilmeyi amaçlamaktadır.

   One isimli zeka göstergesi olarak yine düşük kahramanımızın kardeşi kaçırılınca ve olaya küçük hırsız çocuklar ve onları çalıştıran ikiz yapışık kötü kadın karakterler de girince bir iyi-kötü mücadelesi de başlar.

   Milette, One isimli çirkin karakterimize yardım ederken diğer arkadaşları ona bu aşkın olamayacağını anlatsalar da o küçük olmadığını aksine büyük olduğunu iddia edecek ve fikrinden dönmeden bu gotik, mekanik ve masalsı diyarda güzel bir gezintiye çıkartacaktır izleyeni.