sympathy for lady vengeance






                          Koreli yönetmen Park Chan-Wook’un intikam serisinin üçüncü filmi Sympathy for Lady Vengeance. Daha önceki iki filmde olduğu gibi burada da bir intikamın peşinde yıllarca beklemek zorunda kalsa da hayalini kurduğu sona ulaşmak için varını yoğunu ortaya koyan bir kahraman görüyoruz.

Diğer iki filmdeki aksiyonun dozajı bu filmde birazcık da düşük... Bir kişinin intikamı üzerine çıksa da film asıl yoğunluğu sonlara doğru alıyor ki adaletin tecelli etmediği ya da etmeyeceğine olan inancın insanları nerelere savuracağına da iyi bir örnek teşkil ediyor. Özellikle son kısımdaki intikam ayiniyle kendinden geçen kalabalığın ruh halini yönetmen çok iyi yansıtmış.
Filme gelecek olursak, ayrıntılarla birlikte şöyle bir özet geçebiliriz.

                         Lee Geum-ja, ülke gündemini sarsan küçük bir çocuğun öldürülmesi olayında baş şüpheli olarak yakalanır. Dedektifin inanmamasına rağmen ve şüpheli davranışlarına rağmen olayı hemen kabul eden Lee için hapishane ve intikam günleri başlar.
                        Hapishaneden çıktıktan sonra olayın özüne vakıf oluruz. Lee cinayeti işlememiştir. Baek adında özel okullarda İngilizce öğretmenliği yapan katil Lee’nin bebeğini kaçırır ve ona cinayeti itiraf etmezse çocuğunu öldüreceği yönünde şantaj yapar. Bu onun on üç yılına mal olsa da bebeği ve intikamı için sessizliğe ve melekliğe bürünür. Hapishanede geçirdiği bu yıllar boyunca böbreğini verecek kadar insanların yardımına koşan Lee, çıktığında planına yardım edecek bir çok dost edinmiştir. Hatta bunlardan birisi de Baek’in eşi olacak kadar da!


                        Planını yürürlüğe sokar, Baek’in farkına varması değiştirmez ve sonunda onu yakalar. Onu öldüreceği sırada bir ayrıntı gözüne çarpar. Baek’in telefonundaki küçük hatıra oyuncakları… Dedektifi arayan Lee, işin içinde tek bir çocuk olmadığını dört çocuk daha olduğunu Baek’in evini aradığında anlar. Ailelere tek tek haber veren Lee onlara katilin sonu için bir teklifte bulunur. Ya polise teslim edecektir ya da onlar birleşip sonu kendileri çizecektir.

                      Lee ilk sahnede beyaz püflü pastaya dokunmasa da en sonda yeterince dokunuyor. Karla birlikte arınıyor ya da yönetmen arındırıyor bilinmez. Ama benim aklımda kalan sahneyse, çocuğu öldürülen kadının katile sorduğu soru: Neden? Cevap: Bayan mükemmel diye bir insan yoktur!