the road


                     Baştan sona kadar grinin hakim olduğu, post apokaliptik,  soğuğun iliklerinize kadar işlediği, yanık dökük ve paslanmış bir dünyada bir baba bir oğulun yaşama mücadelesi: the road


                        Bütün kıyamet filmlerinde olduğu gibi burada da Tanrı insanlara sırtını dönmüş ve kendi haline bırakmıştır. Şayet öyle olmasaydı insanlık bunları yaşamazdı, oysa yine aynı insanlar farklı durumlarda Tanrı iradesine karşı çıktığı gibi insan iradesinin ulvileştirilmesinde hiç sakınca görmezler. Aynen Kuran’da denildiği gibi yoklukta Allah’a sığınıp dua edenler, bollukta ve zenginlikte yoldan çıkıp sahip olduklarını verenin Allah olduğunu hemen unutuverirler.
                      Konumuza dönecek olursak, çöküşe nasıl gelinmiştir, ne olmuştur da insanlık çökme aşamasına gelmiştir uzun uzun anlatılmaz. Eski günlere dönülür ama onda da yıkımın nereden başladığı vurgulanmaz. Sadece şunu öğreniriz. Yıkım bir gün başlar ve yavaş yavaş kahramanımız ve hamile eşi intihar ile yaşam savaşında karşılıklı çarpışırlar. Erkek ne kadar uğraşırsa uğraşsın kadın bu savaşı devam ettiremez.
Baba neden hep umut doludur? Ve anne neden bu kadar umutsuz…
                    Umuda tapar baba. Yokluğun, yamyamlığın, vahşetin, acımasızlığın ortasında eski dünyadan getirdiği çakmağıyla- ateştir ve az da olsa bir aydınlık sağlar, çünkü çakmağa sahip olmak iyi insan olmaktır aynı zamanda, yamyam olmamaktır, kötü olmamak ve karanlığa saplanmamak- ve oğluyla saklanabildikleri kadar saklanıp sonunda eşinin hatıralarıyla ayrılabildiğinde güneye yolculuğa çıkar. Başına ne gelirse gelsin, tek umudu, oğlunu sağ salim sahile ulaştırabilmektir.
                     Filmi özetlersek, aksiyon yoktur, görsel efektler de, geniş kadrosu olmadığı için diyaloglar da azdır ama doğallık vardır, baba-oğul sıcaklığı, anne-baba yaşam mücadelesi, umut-umutsuzluk savaşı ve hakim gri tonda sizi kuşatan bir kış sabahı hüznü vardır.



                     Kıyamet sonrası filmler kategorisinde kendisini farklı bir yere koyacak bir film: the road