hz. ömer (عمر)

Yönetmenliğini Suriyeli Hatim Ali’nin, senaryosunu Filstinli Velid Seyf’in, yapımını Suud ve Katarlıların üstlendiği Arap tv kanallarıyla bizde bir kanalda gösterilmeye başlanmış  “Ömer“ -gözünden İslamiyetin yayılışının anlatıldığı bir çeşit siyer diyebileceğimiz bir film.


Gösterime girdiği ilk andan itibaren çoğu çevrelerce izlenmesi haram ilan edilmiş bir film de ayrıca –Çünkü ilk defa dört büyük halifenin de canlandırılması yapılmıştır ki bir çok ulema bunun uygun olmadığına kanaat getirdiği gibi yine bir çok alim de dine uygun olduğu müddetçe bir sorunun olmayacağı noktasında ihtilafa düşmüştür.
Ama ortak bir görüş şu noktada ittifak etmiştir ki izlerken de fark etmek mümkündür -insanların kullandıkları belagatin ne kadar muhteşem olduğu…
                     Zaten film yapım aşamasını okursanız ne kadar özenle çalışıldığını görüyorsunuz.
İki yıldan uzun süren çalışmaya kırk milyon dolarlık bir bütçe ayrılıyor. Suriye ve Fas’ta çekilen film için on ülkeden sinemacı bir araya geliyor. Bütün tarihi şahsiyetler rivayetlere uygun fiziki özellikler ve makyajlarla özenle hazırlanıyor.
Dizi için Mekke şehri İslamiyetin ilk yıllarına uygun olarak yeniden inşa ediliyor. Çekimlerde yirmi bin figüran, yedi bin at, dört bin deve, iki bin kılıç, dört bin kalkan kullanılıyor. Dekorlar ve kostüm için on dört bin metreden fazla kumaş, sekiz bin de ayakkabı kullanılıyor.
Yine dizinin efektlerini Avatar, Matrix, Örümcek Adam filmlerini gerçekleştiren profesyonel bir şirket hazırlıyor.
                 Müziğe gelince ben de sizin gibi şaşırdım, çünkü müzikleri yapan bir Türk: Fahir Atakoğlu


Özetle şayet yakın bir zamanda siyer okumayı düşünüyorsanız kesinlikle bu diziyi de beraber izleyin. Birçok şeyin kafanızda daha bir oturmasına sebep oluyor ki senaryosu da zaten okuduğunuz kitabın birebir aynısı olacak.