abre los ojos/ vanilla sky

                           İki filmi de izlemek lazım, her ne kadar vanilla sky(2001), abre los ojes(1997) filmi yapımcılarından film haklarını alıp kendince tekrar çekse de iki film ortak bir şeyi anlatıyor, farklılığı çok fazla olsa da.
                           Genel olarak hangi filmin hangisine üstünlüğünde ortak bir karar oluşmamış. Herkesin kendince haklı sebepleri var beğendikleri film hakkında. Ama filmi ilk çeken Alejandro Amenabar’ın yirmi beş yaşında hem senaryoyu yazıp hem de filmi çekmesini düşünürsek ki diğer filmlerini saymıyorum, bir adım önde olduğunu söyleyebilirim.

                               Cesar ya da David zengin, yakışıklı ve her gece başka bir kadınla geçen duygusuz bir hayatın sonsuz kahramanı olacağını sanan iki adam. Bu sıradanlıkta ona aşık iki kadın ki yeri geldiğinde ölümü bile göze alabilecek birisi ve diğer tarafta ilk fırsatta bu zoru görünce oluyor onu bırakan başka bir kadın.

                               Ana konusu, gerçeklikle bağını koparan kahramanın başvurduğu bir şirketle yaptığı bir anlaşmayı hatırlamaması ki normali de bunu gerektiriyor, sonsuza kadar mutlu mesut yaşaması gerekirken bir yerde devreler yanıyor ve gerçeğe uyanmak istemesini konu alıyor. Bunu anlatırken de öyle sağlam anlatıyor ki iki filme de şapka çıkarmamak elde değil.