exam

                                   Filmin iş yaşamı üzerinden iş mülakatları, büyük şirketler, insan kaynakları, kariyer gibi olgulara atıfla modern dünya eleştirisinden ziyade gizem, gerilim ve temposuyla son ana kadar sunduğu heyecanla vaktinizi güzel geçirtmeyi amaçlayan bir film sadece: exam

                                  Dünyanın ilk beş yüz şirketinden birisi olan firma önemli bir pozisyon için eleman alacaktır. Bunun için yaptığı mülakatlar sonucunda en sona kalan sekiz kişi son defa bir odaya alınır ve sadece içlerinden birisinin seçileceği seksen dakikalık sınav başlar. İki kural vardır: Birincisi, odadaki görevliyle, ikincisi de kameralar aracılığıyla görüşmeyi yapanlarla konuşmak yasaktır ve aynı zamanda diskalifiye olmaktır. Bunun dışındaki her şey mübahtır ki bu sekiz kişinin işi kapabilmek için neler yapabileceği filmin sonlarına doğru ortaya çıktığında büyük bir şaşkınlığa kapılıyorsunuz –ilk yozlaşmayı başlatan Kabil’e doğru fikirsel ve tarihsel bir yolculukta insanın evrimsel sapmasını, odadaki farklı ırktan, tenden, cinsten insanda net bir şekilde görüyorsunuz.

                                  Filmin daha farklı bir kurgusu, felsefesi, seçilen kişi bazında farklı bir özelliği ve sonu olabileceği yönündeki eleştirilere hak vermemek elde değil. Çünkü konusu itibariyle oldukça özgün bir senaryo –tabi bunu derken İspanyol yapım el metodo filmini es geçmiş de değilim... Ama olanı olduğu gibi kabul edeceksek, izlenmeye değer bir film noktasında kesinlikle eminim.