death note


                              yasal uyarı: şayet ilk defa anime izliyor ya da bundan sonra anime tarzında filmler izleyecekseniz, ilk bu filmle başlamayın. Şayet ilk bu filmle başlarsanız bundan sonraki animeler o kadar basit gelir ki bir daha doğru dürüst anime izleyemezsiniz! (alıntı)





                  Anime, Japonya'da Tsugumi Ooba tarafından yazılıp Takeşi Obata tarafından resimlenen bir mangadır aslında. On yedi yaşındaki bir lise öğrencisinin, bir şinigaminin düşürmüş olduğu doğa üstü bir defteri -Ölüm Defteri’ni- bulup kendini nasıl "Yeni Dünyanın Tanrısı" yaptığı anlatılmaktadır. Defter özeldir,
ismi yazılan kişi 1 dakika içinde doğal yollarla ölür ama şu da vardır ki deftere sahip olan kişi
yaptığı şeylerden sorumludur ve cehennemi peşinen kabul etmiştir.




                               Yagami Light, zeki ve derslerinde gayet başarılı bir lise öğrencisidir. Babası da polis olan Light için belki de bu dünyada en önemli şey adalettir. Haberlere yansıyan cinayetlerden ve insanların yozlaşmasından son derece bıkmıştır. Bir şinigami olan Ryuk, Şinigami Dünyasında hep aynı şeyleri yapmaktan sıkılır ve eğlenmek için sahip olduğu iki Ölüm Defteri' nden birini dünyaya atar. Bu defteri Light bulur. Defteri açtığında ilk olarak kuralları okur. "Bu deftere ismi yazılan kişi ölür." maddesini görünce bunu bir şaka zanneder. Ama yine de defteri alır. Eve geldiğinde televizyondaki haberlerde bir rehin tutma haberi yayınlanır. Şüphelinin ismi ve yüzü televizyonda açıklanır. Light, tereddüte düşse de "böyle bir şeyin gerçekleşmesinin imkansız olduğu" düşüncesine inandığı için şüphelinin ismini deftere yazar. 40 saniye sonra televizyondan şüphelinin kalp krizi geçirip öldüğünü öğrenince defterin gerçek olduğunu anlar.


                               Light, bu defteri kullanarak dünyaya adaleti sağlamak ister ama olaylar sonradan çığrından çıkar ve Yeni Dünyanın Tanrısı olmak isteği ağır basar. Suçluların sürekli kalp krizi geçirerek ölmesi, insanlara bu ölümlerin tesadüf olmadığını hissettirmeye başlar.Halk tarafından Light' a "Kira" (Japonca: Katil) ismi verilmiştir bu arada. Bazı insanlar Kira' yı adalet adına yaptıklarından dolayı desteklerken, bazı insanlar ise bunun insanlık dışı olduğu gerekçesiyle Kira' yı desteklemez. Light ise, insanların kendisini desteklememesine aldırmıyordur.
Ona göre ister iyi ister kötü olsun, karşısına çıkan herkesi yok edecektir.


                               Sonra, Interpol tarafından bu gizemli ölümler hakkında bir soruşturma başlatılır.
                               Soruşturmaya "L" adında insanların çok da tanımadığı ve ismi tam olarak bilinmeyen oldukça zeki bir dedektif dahil edilir.



                               Böylelikle ikisi arasında bir savaş başlar. Kimliği ilk deşifre olan kaybedecektir.
2 sezonluk anime olan filmi bir kere izlemeye başladığınızda kendinizi durduramadığınız üst üste bir kaç bölüm izlerken bulduğunuz olabilir ama şimdiden söyleyeyim sakın bu hataya düşmeyin. Çünkü bittiğinde o kadar üzülüyor ve eksikliğini o kadar hissediyorsunuz ki bir süre kendinize gelemiyorsunuz.

                             


 Genel olarak bu şekilde tanımlanacak olsa da kısa olmasına rağmen hikaye oldukça akıcı ve şahane çizimlerle insanı mest etmeye yetiyor.